Toți românii ar trebui să aibă așa ceva pe case. Salvarea care vine după explozia prețurilor la energie

de: Andrei Tilimpea
03 03. 2022

Vânzările totale de energie electrică ale românilor care și-au instalat panouri solare pe case sau în curți au crescut anul trecut.

În primele 11 luni din 2021, prosumatorii au vândut către furnizorii de energie o cantitate totală de aproape 23,8 GWh, de peste 10 ori mai mare decât în perioada similară a anului anterior 2020.

În noiembrie 2021, numărul total al prosumatorilor din România ajunsese la peste 12.000, față de puțin peste 1.000 la începutul anului trecut. Asta s-a reflectat în avansul vânzărilor lor de energie, de la doar 0,14 GWh în ianuarie la 4,45 GWh în octombrie, ceea ce a reprezentat și recordul lunar de anul trecut.

Pragul de 1 GWh vândut pe lună a fost spart în aprilie 2021, când livrările prosumatorilor s-au ridicat la 1,34 GWh, față de numai 0,24 GWh în aprilie 2020.

Conform legii, prosumatorul este „clientul final care își desfășoară activitățile în spațiul propriu situat într-o zonă determinată sau în alte spații aflate în imediata proximitate și care produce energie electrică din surse regenerabile pentru propriul consum, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă și care poate stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis, cu condiția ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activități să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară”.

Piața este volatilă

Anul trecut, potrivit legislației în vigoare atunci, micii producători de energie regenerabilă și-au vândut electricitatea produsă către furnizori la prețul reglementat de 196,56 lei/MWh, prețul mediu al Pieței pentru Ziua Următoare (PZU) de la OPCOM din 2020. La acest preț, valoarea vânzărilor de energie ale prosumatorilor din 2021 se cifrează la peste 5,5 milioane lei.

Compensarea cantitativă va fi acordată până la data de 31 decembrie 2030, în contextul măsurilor și acțiunilor legate de atingerea angajamentelor privind ponderea energiei din surse regenerabile în 2030, precizate în Planul Național Energie și Schimbări Climatice, conform unei metodologii ANRE.

Prosumatorii persoane fizice pot desfășura activitatea de comercializare a energiei electrice produse în unitățile de producere a energiei electrice pe care le dețin, fără înregistrarea și autorizarea funcționării acestora, iar operatorii de distribuție de energie electrică sunt obligați să realizeze racordarea lor, în conformitate cu reglementările specifice emise de ANRE în acest scop.